Yazdır
20-06-2014
01.05.2014 tarihinden itibaren KDV istisnası kapsamında herhangi bir ihracat gerçekleştiren mükelleflerin, KDV iade talebi bulunmasa bile KDV Uygulama Genel Tebliği ile getirilen belirli yükümlülüklere uyması gerekmektedir.

 

 

01.05.2014 tarihinden itibaren KDV istisnası kapsamında herhangi bir ihracat gerçekleştirecek olmanız durumunda,  KDV iade talebiniz bulunmasa bile KDV Uygulama Genel Tebliği ile getirilen uyulması gereken yükümlülükler bulunmakta olup, söz konusu yükümlülükler aşağıda açıklanmaktadır.



26.04.2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan KDV Genel Uygulama Tebliğinin “İhracat İstisnası” başlıklı (II-A) bölümünde yer alan açıklamalara göre, mükelleflerin iade talebinde bulunup bulunmamalarına bakılmaksızın, "ihracat istisnası beyan edilen döneme ait KDV beyannamelerine satış faturalarını da eklemeleri gerekmektedir."



Konu ile ilgili olarak KDV Genel Uygulama Tebliğinin (II-A) bölümünde yapılan açıklamalara göre;



- (1.1.2.) numaralı paragrafta belirtilen gümrük beyannameli mal ihracı,


- (2.2.) numaralı paragrafta belirtilen hizmet ihracı,


- (3.3.) numaralı paragrafta belirtilen uluslararası roaming (dolaşım),


- (4.3.) numaralı paragrafta belirtilen serbest bölgelere yapılan fason hizmet,

 

- (1.2.3.) numaralı paragrafta belirtilen bavul ticareti (TR'de ikamet etmeyenlere özel fatura ile satış)

 

- (5.10.) numaralı paragrafta belirtilen yolcu beraberi eşya,


istisnası uygulanan dönemlere ait KDV beyannameleri ekinde,bir dilekçe ile birlikte yurt dışındaki alıcı adına düzenlenen faturaların fotokopileri ya da faturaların dökümünü ihtiva eden firma yetkililerince imzalı ve kaşeli bir liste de vergi dairesine verilecektir. Mal ihracatında, ayrıca gümrük beyannamelerinin fotokopileri ya da listesi de aranmaktadır.


Konuya ilişkin olarak ilgili tebliğin 1.1.2. İstisnanın Tevsiki bölümünde"söz konusu belgelerden elektronik ortamda alınanların ayrıca beyanname ekinde ve kâğıt ortamında vergi dairesine verilmesine gerek olmayıp, dilekçe ekinde internet vergi dairesi liste alındısının vergi dairesine verilmesi yeterlidir." denilmektedir. Bu nedenle KDV iade talep eden mükelleflerin internet vergi dairesi üzerinden verecekleri liste formatlarına göre listelerini hazırlayıp sisteme eklemeleri yeterli olacaktır.


Şu an için internet vergi dairesi üzerinden -iade talebinde bulunmayanlar için- böyle bir liste formatı bulunmamaktadır. Bu nedenle bilgilerin internet ortamında alınmasına başlanana kadar bilgilerin beyanname ekinde liste olarak vergi dairesine verilmesinin daha sonra bir eleştiri ile karşılaşılmaması adına yararlı olacağını düşünmekteyiz.


Gümrük beyannameleri ile ilgili verilecek listede; gümrük beyannamesinin tarihi, sayısı, ihraç edilen malın cinsi, miktarı ve tutarı, gümrük kapısının ismi, varış ülkesi, varsa imalatçı adı-soyadı veya ünvanı, varsa intaç ve çıkış tarihi bilgilerini içermesi gerektiği belirtilmiştir. Satış fatura listeleri ile ilgili ise verilecek listenin formatına ilişkin açıklama yapılmamış olup, bağlı bulunduğunuz vergi dairesi ile görüşerek hangi bilgilerin istendiğine ilişkin açıklama talep edebilirsiniz.


KDV Genel Uygulama Tebliği'nin yürürlüğe girdiği 1 Mayıs 2014 tarihinden itibaren gerçekleşen bu istisnalarla ilgili olarak 24 Haziran 2014 tarihinden itibaren verilecek beyannamelerde satış faturaları ve gümrük beyannameleri aranacaktır.