Yazdır
27-02-2014
2013 yılı ile ilgili olarak tüm sermaye şirketleri 28.02.2014’e kadar (özel hesap dönemine tabi olanlar kendi dönemine göre) Yıllık Faaliyet Raporu (YFR) hazırlamalıdır. (Yazar: Ceyhan İnaltong-YMM-Bağımsız Denetçi)

 

 

YFR nedir?

YFR’nin içeriği 28.08.2012 tarihli RG’de yayınlanan Yönetmelik ile düzenlenmiştir. 

Yönetmeliğe göre; Yıllık faaliyet raporu: Yönetim organı tarafından Kanuna ve bu Yönetmeliğe göre düzenlenen, şirketin ilgili yıla ilişkin faaliyetlerinin akışı ile her yönüyle finansal durumunun doğru, eksiksiz, dolambaçsız, gerçeğe uygun ve dürüst bir şekilde yansıtıldığı, şirketin gelişmesinin ve karşılaşılması muhtemel risklerin belirtildiği raporu ifade etmektedir.

 

YFR hazırlayacak şirketler hangileridir?

YFR’nin  tüm sermaye şirketleri tarafından (anonim şirketler, limited şirketler ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler) düzenlenmesi gereklidir.  

 

YFR hangi dönem için hazırlanacaktır?

Yıllık faaliyet raporu geçmiş faaliyet dönemi için, dönemin genel kurul toplantısı öncesinde hazırlanacaktır.

 

YFR’yi hazırlamaktan sorumlu olanlar kimlerdir? 

Anonim şirketlerde yönetim kurulu, limited şirketlerde müdür veya müdürler kurulu ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerde yönetici veya yöneticiler bu raporu hazırlamakla yükümlüdürler.

 

YFR’nin içeriğinde hangi bilgiler yer alacaktır?

YFR’nin içeriği 28.08.2012 tarihli RG’de yayınlanan Yönetmelik ile düzenlenmiştir. 

Bunlar, aşağıda özetlenmiştir:

1.Genel bilgiler, 2.Yönetim organı üyeleri ile üst düzey yöneticilere sağlanan mali haklar, 3.Şirketin araştırma ve geliştirme çalışmaları, 4.Şirket faaliyetleri ve faaliyetlere ilişkin önemli gelişmeler, 5. Finansal durum, 6.Riskler ve yönetim organının değerlendirmesi, 7.Diğer hususlar

YFR’nin AŞ’lerde yönetim kurulu başkan ve üyelerinin tamamı tarafından, Ltd.Şt’de müdürlerin tamamı  tarafından ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerde tüm yöneticiler tarafından imzalanması gereklidir.

 

YFR hangi tarihe kadar hazırlanmalıdır, bu tarihe kadar hazırlanmazsa ne olur?

YFR’nin ilgili olduğu hesap döneminin bitimini izleyen iki ay içinde hazırlanması gereklidir. Dolayısıyla, faaliyet dönemi  01.01.2013-31.12.2013 olan sermaye şirketlerinin YFR’yi 28.02.2014’e kadar hazırlamaları gereklidir.

YFR’nin genel kurul toplantısından önce şirket merkez ve şubelerinde ortakların incelemesine sunulması gereklidir.  Ancak, YFR’nin ticaret siciline tescili ve T. Ticaret sicil gazetesinde ilanı gerekli değildir.

Bağımsız denetime tabi şirketlerin internet sitesinde YFR’nin yer alması zorunlu değildir.

Ancak, halka açık anonim şirketler ile düzenlenmiş alanlarda faaliyet gösteren kurumlara ait mevzuattaki özel düzenlemeler gereği mevcut olan zorunluluklar göz önünde bulundurulmalıdır.

YFR’nin gereken sürede hazırlanmaması veya zorunlu bilgileri içermemesi nedeniyle doğrudan bir cezai sorumluluk söz konusu değildir. Bu bağlamda,  iki aylık süreden sonra hazırlanan YFR geçerlidir. Buradaki önemli husus, YFR’nin geç veya eksik hazırlanması halinde meydana gelen bir zarar olduğu taktirde YFR’yi hazırlamakla görevli olanların sorumluluğa muhatap olabileceğidir.

YFR’nin Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda hazır olması ve değerlendirilmesi gereklidir.