Yazdır
18-05-2014
Mayıs ayında yapılması gereken bazı bildirim ve ödemeler

 

 

Mayıs ayında, rutin olarak yapılanların dışında bazı bildirim ve ödemeler yapılması gerekli olup bunlar aşağıda özetlenmiştir.

 

 

1.Emlak Vergisi

 

EVK’nun 30.maddesine göre; emlak vergisinin ilk taksidi Mart, Nisan, Mayıs aylarında, ikinci taksidi ise Kasım ayı içinde ödenmelidir. İlk taksit mükelleflerce genelde 3 aylık sürenin son ayı olan Mayıs ayı içinde ödenmektedir. Dolayısıyla Mayıs ayı sonuna kadar EV’nin ilk taksidi ödenmelidir.

 

Ödenmesi gereken Emlak Vergisi’nin %10’u oranında hesaplanacak Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı’nın da Emlak Vergisi ile birlikte ödenmesi gereklidir.

 

2.Çevre Temizlik Vergisi

 

Belediye Gelirleri Kanunu’nun mük.44’üncü maddesine göre; konutlar dışındaki binalar (işyeri ve diğer şekilde kullanılan binalar) için belediyeler tarafından her yılın Ocak ayında tahakkuk ettirilen ÇTV’nin emlak vergisi taksitleri ile aynı dönemde ödenmesi gereklidir (konutlara ait ÇTV, su faturalarında ayrıca gösterilerek tahsil edilmektedir).

 

Yukarıda belirtildiği üzere, emlak vergisinin ilk taksidi Mart, Nisan, Mayıs aylarında, ikinci taksidi ise Kasım ayı içinde ödenmelidir. İlk taksit mükelleflerce genelde 3 aylık sürenin son ayı olan Mayıs ayı içinde ödenmektedir. Dolayısıyla Mayıs ayı sonuna kadar ÇTV’nin ilk taksidi ödenmelidir.

 

3.Veraset Ve İntikal Vergisi

 

VİVK’nun 19’uncu maddesine göre; tahakkuk eden VİV’nin (yarışma ve çekilişlerde kazananlara ödenecek ikramiyelerden, futbol müsabakaları ile at yarışı bahisleri dolayısıyla dağıtılacak ikramiyelerden kesilen vergiler hariç) 3 yılda ve her yıl iki eşit taksitte ödenmesi,    ilk taksidinin Mayıs ve ikinci taksidinin ise Kasım ayı içinde ödenmesi gereklidir.

 

Dolayısıyla, içinde bulunulan yıla ait tahakkuk etmiş VİV’nin ilk taksidi Mayıs ayı sonuna kadar ödenmelidir.

 

4.Vergi Levhası

 

VUK Md.5 gereği, “... Gelir vergisi mükellefleri (Kazancı basit usulde tespit edilenler dahil) ile sermaye şirketleri her yıl Mayıs ayının son gününe kadar vergi tarhına esas olan kazanç tutarları ile bunlara isabet eden vergi miktarlarını gösteren levhayı almak zorundadırlar.”

 

408 sıra nolu VUK Genel Tebliği’nde yer alan açıklamalar uyarınca; vergi levhaları sistem tarafından internet vergi dairesi hesaplarına aktarıldıktan sonra, mükellefler, internet vergi dairesinden bizzat kendileri veya 3568 sayılı Kanun uyarınca yetki almış olup bağımsız çalışan serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavirler (meslek mensupları) aracılığıyla, gelir vergisi mükellefleri için (Kazancı basit usulde tespit edilenler dâhil)1 Nisandan itibaren, kurumlar vergisi mükellefleri için 1 Mayıstan itibaren, vergi levhalarını 31 Mayıs günü sonuna kadar yazdıracaklardır (31 Mayıs’ın tatile rastlaması nedeniyle 2013 yılına ilişkin vergi levhaları 02 Haziran 2014 günü saat 24.00’e kadar alınabilecektir).

 

Yazdırılan vergi levhalarının bu Tebliğin 2.5. bölümünde sayılan yerlerde bulundurulması mecburidir. Bu şekilde alınan vergi levhaları ayrıca vergi dairesine veya meslek mensuplarına imzalattırılmayacak veya tasdik ettirilmeyecektir. İnternet vergi dairesinden erişilebilen vergi levhası üzerinde yer alan, sistem tarafından verilmiş olan onay kodu vergi levhasının tasdiki hükmündedir.

 

Vergi levhasının asılma zorunluluğu bulunmamasına karşın isteyen mükellefler kendilerine ait vergi levhalarını işyerlerine asabilir veya web sitelerinde yayımlayabilirler.

 

Vergi levhası almak mecburiyetinde olan mükellefler vergi levhalarını iş yerlerinin; merkezlerinde, şubelerinde, satış mağazalarında, çiftçilerin doğrudan doğruya zirai faaliyetleri ile ilgili alım satım işlerinin tedviri için açtıkları yazıhanelerinde, taşıt işletmeleri ayrıca taşıtlarında (taşıt işletmesi ifadesi, ücret karşılığında yolcu veya eşya taşımacılığını ifade ettiğinden, diğer iş kollarında faaliyet gösteren mükelleflerin taşıtlarında vergi levhası bulundurma mecburiyetleri bulunmamaktadır.) yetkililerce istenildiğinde ibraz etmek üzere bulunduracaklardır. İş yerinde birden fazla kat veya reyon olması halinde her kat veya reyon için ayrı birer levha alma ve bulundurma zorunluluğu bulunmamaktadır.      Bu Tebliğe göre birden fazla yerde vergi levhası bulundurmak mecburiyetinde olan mükellefler ile levhalarını başka kurumlara ibraz edecek mükellefler vergi levhalarını internet vergi dairesinden ihtiyaç duydukları adet kadar çıktı alabileceklerdir.

         

Tebliğde vergi levhası bulundurma mecburiyetini yerine getirmeyenler hakkında uygulanacak ceza şu şekilde düzenlenmiştir: Vergi levhası almak ve bulundurmak mecburiyetinde olan mükelleflerin vergi levhasını bulundurmak mecburiyetinde oldukları yerlerde yapılan denetimlerde bulundurma mecburiyetine uyulmadığının tespit edilmesi halinde her bir tespit için Vergi Usul Kanununun 353 üncü maddesinin (4) numaralı bendine istinaden özel usulsüzlük cezası kesilecektir. (2014 yılı için bu cezanın tutarı 190 TL’dır.)

 

5.Mükellef Bilgileri Bildirimi Verme Zorunluluğu

 

403 sıra nolu VUK Genel Tebliğinde açıklandığı üzere, tebliğin konusunu teşkil eden Mükellef Bilgileri Bildirimini, bildirim verme süresinin başladığı gün olan 1 Nisan tarihi itibariyle faal olan (tasfiye işlemi devam edenler dahil) tüm;

 

-Kurumlar vergisi,

 

-Ticari kazanç (kazancı basit usulde tespit edilenler hariç), zirai kazanç ve serbest meslek kazancı elde eden gelir vergisi

 

mükellefleri vermek zorundadırlar.

 

Söz konusu bildirimin merkez ve her bir şube için ayrı ayrı verilmesi zorunludur.

 

Faaliyet konuları itibariyle farklı muhasebe tekniğini kullanmak durumunda bulunan mükellefler, Mükellef Bilgileri Bildiriminin “Brüt Satışlar/Gayri Safi Hasılat” alanına, kendi muhasebe tekniklerine göre bu alana karşılık gelen gelir tablosu bilgilerini dolduracaklardır.

 

Tebliğin üçüncü bölümünde bildirim verme zorunluluğu getirilen mükellefler, https://intvd.gib.gov.tr/internetvd adresinde bulunan bildirim ekranlarındaki alanları aynı adreste yer alan kılavuzda belirtilen açıklamaları göz önünde bulundurarak eksiksiz olarak dolduracaklardır.

 

Bildirimin dönemi ve verilme zamanı aşağıdaki gibidir:

 

-Bildirim verme yükümlülüğü getirilen tüm mükellefler, bildirimlerini her yıl 1 Nisan-31 Mayıs tarih aralığında elektronik ortamda vereceklerdir.

 

-Bildirimin elektronik ortamda verilmiş sayılabilmesi için onaylama işleminin yapılması zorunludur. Onaylama işleminin ise en geç, bildirimin verilmesi gereken son gün olan 31 Mayıs günü saat 24.00'e kadar tamamlanması gerekmektedir. (Onaylama işleminin en geç bildirimin verilmesi gereken son gün olan 31 Mayıs’ın tatile rastlaması nedeniyle bildirimin 02 Haziran 2014 Pazartesi günü saat 24.00’e kadar verilmesi gerekmektedir.)

 

-Bildirimin elektronik ortamda gönderilmesi zorunlu olduğundan vergi dairesi müdürlükleri/malmüdürlükleri, bildirimi kâğıt ortamında hiçbir şekilde kabul etmeyecektir.

 

-Elektronik ortam dışında gönderilen bildirim verilmemiş sayılacaktır.

 

Mükellef Bilgileri Bildirimleri;

 

a) Kendi adına kullanıcı kodu, parola ve şifre almış mükelleflerce gönderiliyorsa, mükellefe ilişkin bilgiler, bildirimin hem diğer alanlarına hem de bildirimi düzenleyen kısmına,

 

b) SM/SMMM tarafından gönderiliyorsa, bildirimi gönderene ilişkin bilgiler, bildirimi düzenleyen kısmına,

 

c) 3568 sayılı Kanun uyarınca yetki almış olup bağımsız çalışan SM/SMMM veya YMM (meslek mensupları) tarafından gönderiliyorsa, bildirimi gönderene ilişkin bilgiler, bildirim düzenleyen kısmına, yazılacaktır.

 

Elektronik ortamda bildirimin onaylanmasından, hatalı verildiği anlaşılan bildirim için düzeltme bildirimi verilmesi gerekmektedir. Düzeltme bildiriminin elektronik ortamda, Mükellef Bilgileri Bildiriminin verilmesi süresinden sonra verilmesi durumunda VUK Mük. Md.355’in düzeltme bildirimlerine ilişkin hükümleri dikkate alınarak işlem yapılacaktır. (belirlenen sürelerin sonundan itibaren 10 gün içinde düzeltmenin verilmesi halinde özel usulsüzlük cezası kesilmez, takip eden 15 gün içinde verilmesi halinde ise kesilmesi gereken özel usulsüzlük cezası 1/5 oranında uygulanır, bu süreden sonra verilmesi halinde ise kesilecek özel usulsüzlük cezası 2014 yılı için 1.200 TL’dir.)

 

Düzeltme işleminde ilk bildirim tamamen iptal edilmekte, ikinci defa verilen bildirim geçerli kabul edilecektir. Bu sebeple düzeltme yapılırken yeni bildirimi, daha önce bildirimde bulunulmamış gibi tüm bilgileri içerecek şekilde doldurulması gerekmektedir.

 

Bildirimin verileceği tarihten önce bağlı oldukları vergi dairesi değişen mükellefler bildirimlerini, halen bağlı oldukları vergi dairesinin mükellefi olarak göndereceklerdir.

 

Bildirimi elektronik ortamda belirlenen süre içinde vermeyen veya eksik ya da yanıltıcı bildirimde bulunan mükellefler hakkında VUK Mük. 355.Maddesi hükmü uyarınca özel usulsüzlük cezası(2014 yılı için 1.200 TL) kesilecektir.

 

6.Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu Kapsamındaki Şirket, Şube ve İrtibat Bürolarının Yapmak Zorunda Olduğu Bildirimler

 

4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu kapsamındaki şirketler ve şubeler, 20.08.2003 tarihli ‘’ Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu Uygulama Yönetmeliği ‘’ ile belirlenmiş bilgileri yine Yönetmelik’te belirlenmiş bulunana sürelerde Hazine Müsteşarlığı Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü’ne bildirmek zorundadırlar.

 

Anılan Yönetmeliğin 5.maddesi uyarınca,Kanun kapsamındaki şirket ve şubeler;

 

1.Sermayelerine ve faaliyetlerine ilişkin bilgileri "Doğrudan Yabancı Yatırımlar İçin Faaliyet Bilgi Formu" çerçevesinde yıllık bazda ve her yıl en geç Mayıs ayı sonuna kadar,

 

2.Sermaye hesabına yapılan ödemelere ilişkin bilgileri "Doğrudan Yabancı Yatırımlar İçin Sermaye Bilgi Formu" çerçevesinde, ödemeyi takip eden 1 ay içinde,

 

3.Mevcut yerli veya yabancı ortakların kendi aralarındaki veya şirket dışındaki herhangi bir yerli veya yabancı yatırımcıya yaptıkları hisse devirlerine ilişkin bilgileri "Doğrudan Yabancı Yatırımlar İçin Hisse Devri Bilgi Formu" çerçevesinde ve hisse devrinin gerçekleşmesini müteakip en geç 1 ay içinde,

 

Hazine Müsteşarlığı Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü’ne bildirmek zorundadırlar.

 

Kanun kapsamında bulunmayan tamamen yerli sermayeli şirketler ise;

 

1.Şirkete yabancı bir yatırımcının iştirak etmesi veya

 

2.Şirketin yaptığı sermaye artışına şirket dışındaki bir yabancı yatırımcının iştirak etmesi suretiyle

 

hisse devrinin gerçekleşmesi ve şirketin Kanun kapsamına girmesi halinde hisse devirlerine ilişkin bilgileri "Doğrudan Yabancı Yatırımlar İçin Hisse Devri Bilgi Formu" çerçevesinde ve hisse devrinin gerçekleşmesini müteakip en geç 1 ay içinde Hazine Müsteşarlığı Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü’ne bildirmek zorundadırlar.

 

7.GVK Mülga Md.Ek 1-6’ya İstinaden Hak Kazanılan Yatırım İndirimi Üzerinden GVK Md.61 ve 69 Uyarınca %19,8 Oranında Gelir Vergisi Stopajı Yapılması

 

İndirim konusu yapılan yatırım indirimi tutarı üzerinden hesaplanacak olan gelir vergisi stopajının 23 Mayıs akşamına kadar muhtasar beyanname ile beyan edilerek, 26 Mayıs akşamına kadar ödenmesi gereklidir.

 

8.Denetim Kuruluşlarının Yetkilendirme Belgesi Yıllık Harç Ödemesi

 

Harçlar Kanunu’nun 8 Sayılı Tarifesi’nin ‘’XIV-Denetim yetkilendirme belgeleri ve müşavirlik ruhsat harçları’’ bölümüne göre bağımsız denetim kuruluşlarının yetkilendirme belgeleri için harç ödemeleri gerekmektedir. Belgenin ilk alımında maktu harç, izleyen yıllarda ise gayrisafi iş hasılatına göre nisbi harç ödenecektir, harç tutarı asgari harç tutarının altında olamayacaktır. Tahakkuk ettirilen harçlar ayrıca tebliğ edilmeyecek olup, mayıs ayı içinde kurumlar vergisi yönünden bağlı olunan Vergi Dairesi’ne ödenecektir.