Yazdır
26-03-2014
Transfer Fiyatlandırması, Kontrol Edilen Yabancı Kurum ve Örtülü Sermayeye İlişkin (EK-2) Formu İle Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporu (EK-3) Hakkında Notlar (Yazar: Ceyhan İnaltong-YMM-Bağımsız Denetçi)

 

 

Transfer Fiyatlandırması, Kontrol Edilen Yabancı Kurum ve Örtülü Sermayeye İlişkin (EK-2) Formu İle Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporu (EK-3) Hakkında Notlar

 

 

Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımına dair 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 13. Maddesi ile konuya ilişkin 1 seri nolu KVK Genell Tebliği’nin 12 ve 13 nolu bölümleri, 2007/12888 sayılı ve 2008/13490 sayılı BKK’ları, 1 ve 2 nolu TF Tebliğleri ile 3 nolu KVK Genel Tebliği ve 1 nolu TF Sirkülerinde yer alan düzenlemeler uyarınca, kurumlar vergisi mükelleflerinin ilişkili kişilerle bir hesap dönemi içinde yaptıkları mal veya hizmet alım ya da satım işlemleri ile ilgili olarak;

 

-Transfer Fiyatlandırması, Kontrol Edilen Yabancı Kurum ve Örtülü Sermayeye İlişkin Form (EK-2) adlı bir form doldurmaları ve bu formu kurumlar vergisi beyannamesi ekinde bağlı bulundukları vergi dairesine en geç 25 Nisan günü mesai saati bitimine kadar elektronik ortamda göndermeleri gerekmektedir,  

 

-Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporu (EK-3) hazırlamaları ve 25 Nisan günü mesai saati bitimine kadar hazırlanacak olan bu Yıllık TFR’yi bu sürenin bitiminden sonra Vergi İdaresinin veya vergi incelemesi yapmaya yetkili olanların istemeleri halinde 15 gün içinde ibraz etmeleri gerekmektedir.

 

Aşağıda Transfer Fiyatlandırması, Kontrol Edilen Yabancı Kurum ve Örtülü Sermayeye İlişkin Form (EK-2) ile Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporu (EK-3)’nun düzenlenmesine ilişkin notlarımız yer almaktadır.

 

1.Transfer Fiyatlandırması, Kontrol Edilen Yabancı Kurum ve Örtülü Sermayeye İlişkin EK-2 Formu

 

1.1.2013Yılına İlişkin EK-2 Formunun Vergi Dairesi’ne Verileceği Tarih:

 

2013yılı kurumlar vergisi beyannamesi ile EK-2 formu 25.04.2014 günü mesai bitimine kadar VD’ne verilmelidir. (GİB’İN YAPACAĞI BİR DUYURU İLE 2013 Dönemine ait Kurumlar Vergisi Beyannamesi Verilme Süresi UZATILDIĞI TAKTİRDE, uzayan süre esas alınacaktır.)

 

1.2.EK-2 Formunu Kimlerin Dolduracağı:

 

EK-2 formunun doldurulmasına ilişkin zorunluluklar aşağıda belirtilmiştir.

 

-Transfer Fiyatlandırması, Kontrol Edilen Yabancı Kurum ve Örtülü Sermayeye İlişkin EK-2 Formu, sadece kurumlar vergisi mükellefleri tarafından doldurularak yıllık kurumlar vergisi beyannamesi ekinde bağlı olunan vergi dairesine verilecek olup, gelir vergisi mükellefleri söz konusu formu doldurmayacaklardır.

 

-Serbest bölgelerde ve teknoparklarda faaliyette bulunan ve kurumlar vergisi istisnasından yararlanan şirketler de dahil tüm kurumlar vergisi mükellefleri formu dolduracaktır,

 

-İlişkili kişilerle işlem yapanlar, kontrol edilen yabancı kurumlarla işlem yapanlar ve örtülü sermayeye ilişkin işlem yapanlar formu dolduracaktır,

 

-Bu üç ana kategorideki işlemlerden herhangi birinin mevcudiyeti halinde formun doldurulması zorunludur. Ancak, bu üç ana kategorideki işlemlerden herhangi birinin bulunmaması durumunda bu formun doldurulması ve dolayısıyla beyanname ekinde VD’ne gönderilmesi gerekmemektedir.

 

-Özel hesap dönemine tabi kurumlar da kendi beyan dönemlerine göre formu dolduracaklardır.

 

-İlişkili kişilerle yapılan yurt içi işlemlerde Hazine Zararının bulunup bulunmamasının EK-2 formunun doldurulmasına etkisi yoktur, Hazine zararı olsa da olmasa da ilişkili kişilerle yapılan yurt içi işlemlerin EK-2 formunda belirtilmesi gereklidir.

 

1.3.EK-2 Formunun Hiç Doldurulmaması Halinde Uygulanacak Müeyyide:

 

EK-2 formunu hiç doldurmayan ve Vergi Dairesi’ne vermeyen kurumlar vergisi mükelleflerine VUK Mük.Md.355/1’inci fıkra gereği özel usulsüzlük cezası kesilecektir. 01.01.2014’den itibaren bu cezanın tutarı 1.200 TL’dır. Ceza kesildikten sonra tekrar süre verilerek formun gönderilmesi istenmesine rağmen form yine gönderilmezse özel usulsüzlük cezası 1 kat artırılarak uygulanacaktır.

 

Yukarıda bahsedilen ceza önemsiz gibi görünmekle birlikte, formun hiç verilmemesi mükellefin vergi incelemesine alınmasına neden olabilecektir.

 

Bilindiği gibi, 5520 sayıı KVK’nda yapılan düzenleme ile transfer fiyatlandırmasına yönelik işlemlerin dökümante edilerek ispatlanma sorumluluğu mükelleflere verilmiş olup, form verilse de verilmese de bu sorumluluktan kurtulmak mümkün değildir.

 

1.4.EK-2 Formunun Eksik veya Hatalı Doldurulması Halinde Uygulanacak Müeyyide:

 

EK-2 formunun eksik ve/veya hatalı doldurulması halinde VUK Md.352/7’ye göre II.Derece Usulsüzlük cezası kesilecektir. Ceza tutarı 01.01.2014’den itibaren 60 TL’dır. Ancak, yukarıda da belirtildiği gibi, mükelleflerin forma konu işlemlerini kendi hazırladıkları dökümanlara dayandırarak iyiniyetle ispatlamaları esastır.

 

1.5.EK-2 Formunun İçerdiği Yurt İçi ve Yurt Dışı İşlemler:

-Forma hem yurtiçi hem de yurtdışında bulunan ilişkili gerçek kişi ve kurumlar ile yapılan tüm işlemler dâhil edilecektir, ilgili yıl içinde işlem yapılmayan ilişkili kişilerin formda belirtilmesine gerek yoktur,

-Serbest bölge şubeleri ve yurt dışında bulunan şubelerle gerçekleştirilen işlemler ile serbest bölgelerde faaliyet gösteren şubelerin ilişkili kişilerle yaptıkları işlemler de ana merkez tarafından forma dahil edilecektir. Diğer bir anlatımla, Türkiye’deki kurumlar vergisi mükelleflerinin serbest bölgelerdeki şubeleri ile yurt dışındaki şubelerinin EK-2 formu doldurma zorunluluğu bulunmamaktadır, söz konusu birimlerin TR’deki ana merkez ile yaptığı işlemler ana merkez tarafından beyan edilecektir.

 

1.6.EK-2 Formunun İçeriği:

 

EK-2 formunda 5 ana bölüm bulunmaktadır, bunlar;

 

I-TRANSFER FİYATLANDIRMASI KAPSAMINDAKİ İLİŞKİLİ KİŞİLERE İLİŞKİN BİLGİLER

 

II-İLİŞKİLİ KİŞİLERLE GERÇEKLEŞTİRİLEN TRANSFER FİYATLANDIRMASINA İLİŞKİN İŞLEMLER

 

III-TRANSFER FİYATLANDIRMASINA KONU OLAN İŞLEMLERDE KULLANILAN YÖNTEMLER

IV-KURUMUN YURTDIŞI İŞTİRAKLERİNE İLİŞKİN BİLGİLER

 

V-ÖRTÜLÜ SERMAYE UYGULAMASINA İLİŞKİN BİLGİLER’dir.

 

1.7.EK-2 Formunun ‘’ II-İLİŞKİLİ KİŞİLERLE GERÇEKLEŞTİRİLEN TRANSFER FİYATLANDIRMASINA İLİŞKİN İŞLEMLER ‘’ Başlıklı Bölümünün Doldurulmasına Dair Bilgiler:

 

EK-2 formunun ‘’ II-İLİŞKİLİ KİŞİLERLE GERÇEKLEŞTİRİLEN TRANSFER FİYATLANDIRMASINA İLİŞKİN İŞLEMLER ‘’ başlıklı bölümü, formun doldurulmasında en çok sorunun ortaya çıktığı alan olarak karşımıza çıkmakta olup, bu bölüm doldurulurken, bu işlemlerde hangi yöntemin kullanıldığına dair III’ncü bölüm ile birlikte değerlendirme yapılması gerekmektedir.

 

Başka bir deyişle, aşağıda yer alan II nolu bölüme ait tüm satırlardaki işlemler için;

Karşılaştırılabilir Fiyat Yöntemi, Maliyet Artı Yöntemi, Yeniden Satış Fiyatı Yöntemi, Kâr Bölüşüm Yöntemi, İşleme Dayalı Net Kâr Marjı Yöntemi, Mükellefçe Belirlenen Yöntem’lerden hangisinin kullanıldığı belirlenmiş olmalıdır.

 

EK: 2

 

II-İLİŞKİLİ KİŞİLERLE GERÇEKLEŞTİRİLEN TRANSFER FİYATLANDIRMASINA İLİŞKİN İŞLEMLER

 

 

 

 

   KURUMA İLİŞKİN GENEL BİLGİLER

 

Vergi Kimlik No

 

Kurum Sicil No

 

Kurum Unvanı

 

Faaliyet Kodu

 

İrtibat Telefonu ve Faks No

 

Vergilendirme Dönemi

 

I-TRANSFER FİYATLANDIRMASI KAPSAMINDAKİ İLİŞKİLİ KİŞİLERE İLİŞKİN BİLGİLER

 

 

Yurt İçinde Bulunan İlişkili Kişi Adı-Ünvanı

Vergi Kimlik No/T.C. Kimlik No

Yurt Dışında Bulunan İlişkili Kişi Adı-Ünvanı

İlişkili Kişinin Bulunduğu Ülke

1.

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

II-İLİŞKİLİ KİŞİLERLE GERÇEKLEŞTİRİLEN TRANSFER FİYATLANDIRMASINA İLİŞKİN İŞLEMLER

 

 

 

Alım

(YTL)

Satım

(YTL)

 
 

 

Varlıklar

 

 

 

1.

Hammadde-Yarı Mamul

 

 

 

2.

Mamul-Ticari Mallar

 

 

 

3.

Gayri Maddi Haklar/Varlıklar (Edinilen veya kullanılan)

 

 

 

4.

Kiralamalar

 

 

 

5.

Diğer (Belirtiniz)

 

 

 

 

Hizmetler

 

 

 

6.

İnşaat-Onarım-Teknik

 

 

 

7.

Araştırma ve Geliştirme

 

 

 

8.

Komisyon

 

 

 

9.

Diğer (Belirtiniz)

 

 

 

 

Mali İşlemler

 

 

 

10.

Ödünç Para/Kredi-Faiz

 

 

 

 

 

11.

Gayri Nakdi Krediler

 

 

 

 

 

12.

Mevduat/Repo-Faiz

 

 

 

 

 

13.

Vadeli İşlemler (Türev ürünler)

 

 

 

 

 

14.

Menkul Kıymetler

 

 

 

 

 

15.

Sigorta

 

 

 

16.

Diğer (Belirtiniz)

 

 

 

 

Diğer İşlemler

 

 

 

17.

İkramiye ve Benzeri Ödemeler

 

 

 

18.

Grup İçi Hizmetler

 

 

 

19.

Diğer (Belirtiniz)

 

 

 

 

Yapılan İşlemlerin Toplamı

 

 

 

III-TRANSFER FİYATLANDIRMASINA KONU OLAN İŞLEMLERDE KULLANILAN YÖNTEMLER

 

 

 

Alım

(YTL)

Satım

(YTL)

Karşılaştırılabilir Fiyat Yöntemi

 

 

Maliyet Artı Yöntemi

 

 

Yeniden Satış Fiyatı Yöntemi

 

 

Kâr Bölüşüm Yöntemi

 

 

İşleme Dayalı Net Kâr Marjı Yöntemi

 

 

Mükellefçe Belirlenen Yöntem

 

 

Toplam İşlem Tutarı

 

 

 

 

IV-KURUMUN YURTDIŞI İŞTİRAKLERİNE İLİŞKİN BİLGİLER

 

 

Yurtdışı İştirakin Unvanı

Kanuni veya İş Merkezinin Bulunduğu Ülke

Kurumun Sermaye, Oy veya Kâr Payı Oranı

Yurtdışı İştirakin Gayrisafi Hasılatı

1.

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

V-ÖRTÜLÜ SERMAYE UYGULAMASINA İLİŞKİN BİLGİLER

 

Aktif Toplamı

 

Toplam Borçlar

 

Öz Sermaye Tutarı

 

Toplam Faiz Giderleri

 

Toplam Kur Farkı Giderleri

 

Ortak veya Ortakla İlişkili Kişilerden

Temin Edilen Borçların En Yüksek Olduğu Tarihteki Toplam Tutarı

 

 

EK-2 formundaki II’nci bölümün doldurulmasında karşılaşılan özellikli hususlar aşağıda özetlenmiştir.

 

Alım-Satım sütunları:Her bir işlemle ilgili olarak "Alım" sütununa, mal veya hizmet alımına istinaden ilişkili kişi tarafından sağlanan işlem tutarı, "Satım" sütununa ise mal veya hizmet satışına istinaden ilişkili kişiye sağlanan işlem tutarı yazılacaktır.

 

Mal-hizmet alım-satımlarındaki iade, iskonto ve indirimler:Formda iade, iskonto ve indirimler düşüldükten sonraki net tutarlar yer almalıdır.

 

Önceki yıllarda yapılan alım-satımlardan iadeler:Formun alış veya satış bölümlerinde gösterilecektir.

 

KDV, ÖTV, BSMV:Alım ve satım sütunlarında yer verilecek tutarlara Katma Değer Vergisi ve Özel Tüketim Vergisi dahil edilmeyecek olup, iade, iskonto ve diğer indirimler düşüldükten sonra kalan net tutarlar yazılacaktır. Dolayısıyla, formda işleme ait fiyatın dışında bir unsur olan işlem vergileri gösterilmemeli, asıl işlem tutarları yer almalıdır.

 

Varlıklar bölümünde yer alan 1 ve 2 numaralı satırlar:Mükellefin ilişkili kişiler ile yaptığı hammadde, yarı mamul, mamul ve ticari mal alım veya satımına ilişkin bilgiler burada yer alacaktır. Bu satırın alım sütununda mükellefin ilişkili kişilerden formun ilgili bulunduğu hesap dönemi içerisinde satın aldığı hammadde, yarı mamul, mamul ve ticari malların tutarı, satım sütununda ise mükellefin ilgili hesap dönemi içerisinde ilişkili kişilere sattığı hammadde, yarı mamul, mamul ve ticari malların tutarı yazılacaktır.

 

İhracat kur farkları:Satış fiyatına dahil bir unsur olarak formda satışlar içinde yer almalıdır.

 

Mal-hizmet alım-satımı ile ilişkili vade farkları, fiyat farkları:Ana işlemden ayrı bir finansman hizmeti olduğu düşünülerek Mali İşlemler-16.Diğer bölümünde gösterileceği yönündeki görüşler ağırlıktadır. Ancak, bir mal-hizmet alım-satım işleminde nihai fiyatın vade farkları ve fiyat farklarının da dikkate alınması sonucunda hesaplanabileceği gözönünde tutulmalıdır. Yurt dışı ilişkili kişilerle yapılan işlemlerden kaynaklanan debit note/credit note’lar mal-hizmet tutarına ilave edilmeli veya indirilmelidir. Örneğin, yurt dışındaki ilişkili kuruluştan ticari mal alınmış ve buna ait bir debit note gelmişse bu tutar mal alım tutarına ilave edilmeli, credit note alınmışsa mal alım tutarından indiirlmelidir.

 

Yoldaki mallar:Mal henüz gelmediği halde faturası gelen ve cari dönemde kayda alınan malların formda (Bölüm II’de Ticari Mallar içinde) gösterilmesi gerekir.

 

Ödeme ve tahsilatların geç yapılmasından kaynaklanan kambiyo kar ve zararları:Faaliyet geliri dışında oluşan, diğer faaliyetlerden olağan gelir ve karlar ile giderler ve zararlar kalemlerindeki kur değişimi farklarının formda belirtilmesi gerekmemektedir.

 

Personele yapılan ürün ve sabit kıymet satışları ile ücretler:Ürün satışları A.Varlıklar 2.Mamul-Ticari Mallar bölümünde, sabit kıymet satışları ise A.Varlıklar 5.Diğer bölümünde gösterilmelidir. Kurumla ortaklık ilişkisi söz konusu olmayan çalışanlara istihdam (işveren-hizmet erbabı) ilişkisi içinde ödenen ücretlerin EK-2 formunda yer alması söz konusu değildir. Ancak kurum ile ortaklık ilişkisi olmayan çalışanı arasında istihdam dışı ilişkilerden kaynaklanan işlemler varsa bunların işlem türü itibarıyla formda belirtilmesi gerekir.

 

AŞ ile ortaklık ilişkisi olmaksızın kurum kararlarında etkisi olacak Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri’ne ödenen huzur hakları GVK Md.61’de ücret olarak değerlendirilmiştir, ancak işçi-işveren ilişkisinden doğmadığı anlayışıyla SGK Md.4/1-a kapsamında sigorta primine tabi değildir. AŞ’lerin YK üyesi ortakları ise SGK Md.4/1-b kapsamında (bağımsız çalışan olarak) sigortalı sayılmışlardır. Bu bağlamda, ücret olarak değerlendirildiğinde EK-2 kapsamına girmemelidir. Ancak, işçi-işveren ilişkisinden doğmadığı yorumu ile forma dahil edileceği yorumu da yapılmaktadır.

 

Sipariş avansları:Muvazaalı durumlar dışında alınan ve verilen sipariş avanslarında işlem tekemmül etmediğinden bu avanslar formda yer almamalıdır.

 

Dönem sonunda tahakkuk ettirilen gelir ve giderler:Yıl sonunda kesinleştiği halde henüz belgesi edinilemeyen tahakkuklar, ilgili hesap dönemine ait olduğundan formun ilgili bölümünde yer almalıdır.

 

Gayrimaddi haklar/varlıklar:Patent, ticari marka, ticari unvan, tasarım ya da model gibi sınaî varlıkların kullanım hakkı ile edebi, sanatsal eserlerin mülkiyet hakları ve ticari bilgi birikimi (know how), ticari sırlar gibi fikri hakları kapsamaktadır. Dolayısıyla bu bölümün 3 numaralı "Gayri Maddi Haklar/Varlıklar" satırında, alım sütununa mükellefin formun ilgili bulunduğu hesap dönemi içerisinde edindiği veya kullandığı gayri maddi varlıklara ilişkin fiyat/bedel, satım sütununda ise mükellefin ilişkili kişilere sattığı veya kullandırdığı gayri maddi varlıklara ilişkin fiyat/bedel yazılacaktır.

 

Kiralamalar:Formun ilgili bulunduğu hesap döneminde mükellefin ilişkili kişilerden yaptığı kiralama işlemine ilişkin kira bedeli alım sütununa, ilişkili kişilere kiraya verme işlemine ilişkin kira bedeli satım sütununa yazılacaktır.

 

İlişkili kişiler arasındaki kiralamalarda, ilişkisiz kişiden yapılan bir kiralama birebir ilişkili kişiye yansıtılıyorsa, bu işlem hiçbir etki yaratmayacağından formda gösterilmesinin gerekli olmadığı kanısındayız. İlişkili kişilerin kendi mülklerini birbirlerine kiralamaları halinde ise bu işlemlerin formda gösterileceği tabiidir.

 

Varlıklar bölümün 5 numaralı satırı:Mükellefin ilişkili kişilerle ilgili hesap dönemi içerisinde gerçekleştirdiği demirbaşlar, gayrimenkuller gibi sabit kıymetlere ilişkin alım ve satım tutarları yazılacaktır.

 

Aktifleştirilen kur farkları:Yatırım maliyetine katılmış olan kur farkları ana değerin ayrılmaz parçası halinde geldiğinden varlık değeri içinde yer almalıdır.

 

Hizmetler:"İnşaat-Onarım ve Teknik Hizmetler" ve "Araştırma ve Geliştirme Hizmetleri"nin yer aldığı 6 ve 7 numaralı satırlarda, mükellef tarafından ilgili hesap döneminde ilişkili kişilerden alınan hizmetlere ilişkin tutarlar alım sütununda, ilişkili kişilere verilen söz konusu hizmetlere ilişkin tutarlar satım sütununda yer alacaktır.

 

Komisyon hizmetleri: İlişkili kişilere verilen komisyon tutarı alım sütununa, ilişkili kişilerden alınan komisyon tutarı satım sütununa yazılacaktır.

 

Diğer hizmetler:İlişkili kişilerle gerçekleştirilen ve yukarıda sayılanlar dışındaki herhangi bir hizmetin bulunması halinde doldurulacaktır.

 

Ödünç Para/Kredi-Faiz:İlişkili kişilerle formun ilgili bulunduğu hesap dönemi içerisinde gerçekleştirilen ödünç para ve kredi işlemlerinde ana paraya ilişkin yıl sonu bakiyesi bu satırın sol tarafına, yıl içindeki toplam faiz tutarı bu satırın sağ tarafına ayrı ayrı yazılacaktır. Dolayısıyla ödünç para alınması durumunda alınan ödünç para tutarı alım sütununun sol tarafına, verilen faiz alım sütununun sağ tarafına yazılacak olup, ödünç para verilmesi durumunda ise verilen ödünç para tutarı satım sütununun sol tarafında, alınan faiz satım sütununun sağ tarafına yazılacaktır. Ayrıca bu satıra, ödünç paranın bir unsuru olarak kabul edilen cari hesaplara ilişkin dönem sonu bakiye tutarı ve yıl içindeki toplam faiz tutarı da ayrı ayrı yazılacaktır.

 

İlişkili kişiden dönem içinde temin edilen ana para dönem içinde kapatıldığında ve dönem sonunda bakiyesi bulunmadığında forma ana para için bir rakam girilmeyecektir, ancak dönem içinde oluşan toplam faiz tutarı formda belirtilecektir.

 

Diğer taraftan, dönem içinde ilişkili kişiden temin edilen ana para için dönem içinde hiç faiz ödenmemiş olsa bile eğer yıl sonuda bilançoda ana para bakiyesi gözükmekte ise bu bakiyenin formda gösterilmesi gereklidir.

 

Kayıtlarda faiz tahakkuku olmasa bile kurumlar vergisi beyannamesinde adat yapılarak bir gelir hesaplanmış ve beyannamede matraha eklenmişse, kayıtlarda bir borçlanma işlemi yer almakta ve buna ait alınmasa da hesaplanan ve beyan edilen bir faiz bulunmakta olduğundan, bu faiz tutarının formda hiç göstermemesi tercih edilebileceği gibi, faiz bölümünde gösterilmesi de tercih edilebilir.

 

Kurumun kullandığı ve ilişkili kişilere birebir aktardığı krediler:Kredi kullanan kurum, krediyi veren finans kuruluşu ile ilişkili kişiler arasında aracılık yaptığından birebir aktarılan kredilere ait işlemin TF kapsamında değerlendirilmemesi ve formda gösterilmemesi gerekir kanaatindeyiz.

 

Ortaklar tarafından verilen sermaye avansı ile zarar telafi fonu (tamamlama akçesi):Genel kurulda alınan karar uyarınca gelen sermaye yine genel kurul kararında belirlenen süre içinde sermaye hesabına aktarılmışsa formda gösterilmemelidir, çünkü bir borç işlemi söz konusu değildir. Aynı şekilde bir borç niteliği taşımayan ve TTK Md.324 çerçevesinde nihai olarak sermayenin tamamlanması için kullanılan tamamlama akçesinin de formda gösterilmemesi gerekir.

 

Gayri Nakdi Krediler:Alınan teminat bu satırın alım sütununun sol tarafına, bu işleme ilişkin verilen komisyon tutarı ise alım sütununun sağ tarafına yazılacaktır. Verilen teminat satım sütununun sol tarafına, bu işleme ilişkin alınan komisyon tutarı da satım sütununun sağ tarafına yazılacaktır.  

 

Mevduat/Repo-Faiz:Mevduat veya repo işlemlerinde; yatıran yönünden, mevduat veya repo tutarı satım sütununun sol tarafına, söz konusu mevduat/repo için alınan faiz satım sütununun sağ tarafına ayrı ayrı yazılacaktır.

 

Mevduat veya repo işlemlerinde; kabul eden yönünden, mevduat veya repo tutarı alım sütununun sol tarafına, söz konusu mevduat/repo için verilen faiz alım sütununun sağ tarafına ayrı ayrı yazılacaktır.

 

Vadeli İşlemler (Türev Ürünler):Mükellefin ilişkili kişilerle formun ilgili bulunduğu hesap dönemi içerisinde gerçekleştirdiği vadeli işlemlere ilişkin bilgiler yer alacaktır.

 

Forward işlemleri:13.1 numaralı satırda, alıcı tarafsözleşmeye göre alımını gerçekleştirdiği kıymetin sözleşmede belirlenen fiyata/kura göre oluşan değerini alım sütununda sol tarafa, kıymetin vade tarihindeki piyasa fiyatına/kura göre oluşan değerini satım sütununda sol tarafa yazacaktır.Satıcı taraf isesözleşmeye göre satımını gerçekleştirdiği kıymetin sözleşmede belirlenen fiyata/kura göre oluşan değerini satım sütununda sol tarafa, kıymetin vade tarihindeki piyasa fiyatına/kura göre oluşan değerini alım sütununda sol tarafa yazacaktır.

 

Futures işlemleri:13.2 numaralı satırda, işlemle ilgili olarak verilen komisyon tutarı alım sütununda sağ tarafa, alınan komisyon tutarı ise satım sütununda sağ tarafa yazılacaktır.

 

Opsiyon sözleşmeleri:Formun 13.3 numaralı satırında satın alma ya da satma hakkı karşılığında verilen opsiyon primi alım sütununda sağ tarafa, alınan opsiyon primi satım sütununda sağ tarafa yazılacaktır.

 

Opsiyon hakkının kullanılması durumunda;

 

Alım opsiyonunda, alıcı tarafalımı yapılan kıymetin sözleşmede belirlenen fiyata/kura göre oluşan değerini alım sütununda sol tarafa, vade tarihindeki piyasa fiyatına/kura göre oluşan değerini satım sütununda sol tarafa yazacaktır.Satıcı taraf ise satışı yapılan kıymetin sözleşmede belirlenen fiyata/kura göre oluşan değerini satım sütununda sol tarafa, kıymetin vade tarihindeki piyasa fiyatına/kura göre oluşan değerini alım sütununda sol tarafa yazacaktır.

 

Satım opsiyonunda, alıcı taraf alımı yapılan kıymetin sözleşmede belirlenen fiyata/kura göre oluşan değerini alım sütununda sol tarafa, kıymetin vade tarihindeki piyasa fiyatına/kura göre oluşan değerini satım sütununda sol tarafa yazacaktır. Satıcı tarafsatışı yapılan kıymetin sözleşmede belirlenen fiyata/kura göre oluşan değerini satım sütununda sol tarafa, kıymetin vade tarihindeki piyasa fiyatına/kura göre oluşan değerini ise alım sütununda sol tarafa yazacaktır

 

Para Swapı:Formun 13.4 numaralı para swapı satırında, sözleşmeye baz alınan kıymeti (döviz/YTL) vade tarihinde alan tarafından sözleşmede belirlenen kura göre oluşan değeri (vade tarihindeki değeri) satım sütununun sol tarafına,  işlemin yapıldığı tarihteki kura göre oluşan değeri alım sütununda sol tarafa yazılacaktır. Öte yandan sözleşmeye baz alınan kıymeti vade tarihinde veren tarafından sözleşmede belirlenen kura göre oluşan değeri (vade tarihindeki değeri) alım sütununun sol tarafına, işlemin yapıldığı tarihteki kura göre oluşan değeri ise satım sütununda sol tarafa yazılacaktır.

 

Faiz Swapı:Formun 13.5 numaralı faiz swapı satırında, sözleşmeye istinaden verilen faiz alım sütununda sağ tarafa, alınan faiz satım sütununda sağ tarafa yazılacaktır.

 

Menkul Kıymetler:Bölümün 14 numaralı Menkul Kıymetler satırına, Hazine Bonosu, Devlet Tahvili, Eurobond veya bir başka menkul kıymetin alım veya satımına ilişkin işlemlerde işlemin niteliğine göre ana para bu satırın sol tarafına, faiz ise sağ tarafına ayrı ayrı yazılacaktır.

 

Sigorta:Bölümün 15 numaralı Sigorta satırına, ilişkili kişi kapsamında verilen prim tutarı alım sütununa, ilişkili kişilerden alınan prim satım sütununa yazılacaktır.

 

İkramiye ve Benzeri Ödemeler:17 numaralı İkramiye ve Benzeri Ödemeler satırında, alım sütununa formun ilgili bulunduğu hesap dönemi içerisinde ilişkili kişilere verilen ikramiye, prim ve benzeri ödemelerin tutarı, satım sütununa ise ilişkili kişilerden alınan bu tür ödemelerin tutarı yazılacaktır.

 

Kurumların gerçek kişi ortaklarına yapılan ücret, yönetim kurulu ikramiyesi vb ödemelerin de bu bölümde gösterilmesi gereklidir.

 

Kurum ortaklarına yapılan temettü ödemeleri ise ilişkili işlem niteliği taşımamaktadır, formda gösterilmemelidir.

 

Grup İçi Hizmetler:Bölümün 18 numaralı Grup İçi Hizmetler satırına 1 seri numaralı Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Genel Tebliğin 11- Grup İçi Hizmetler başlıklı bölümünde yer alan açıklamalar çerçevesinde, mükellefin formun ilgili bulunduğu hesap döneminde ilişkili kişiler arasında gerçekleşen grup içi hizmet sözleşmelerine ilişkin bilgiler yer alacaktır. Dolayısıyla, grup içi hizmet kapsamında alınan hizmete ilişkin tutar alım sütununa, verilen hizmete ilişkin tutar ise satım sütununa yazılacaktır.

 

İlişkili kişilerden alınan hizmet vb işlemler nedeniyle nakden veya hesaben yapılan ödemeler:Söz konusu ödemelerin brüt (stopaj dahil) tutarının EK-2 formunun ilgili bölümünde gösterilmesi gerekir. Stopajın ödeme yapan kurum yönünden bir gider veya maliyet unsuru olması nedeniyle fiyatın içinde olduğu kabul edilmelidir.

 

Örneğin, yurt dışından sağlanarak netten brüte gidilmek suretiyle üzerinden tevkifat (stopaj) hesaplanan serbest meslek ödemeleri, gayrimaddi hak bedelleri vb. gibi işlemler tevkifatlı brüt tutar üzerinden gösterilmelidir.

 

Masraf aktarımları:Masraf aktarımları birebir yapılabileceği gibi, masraf üzerine bir kar koyularak da yapılabilir. Her iki durumun EK-2 formunda yer alması uygun olur, ancak birebir aktarılan ve hiçbir etkisi olmayan işlemlerin formda belirtilmemesi daha uygundur. Eğer bir masrafın, yapılan işin gereği olarak üzerine hiçbir kar marjı eklenmeden aktarımı (maliyet+sıfır kar) uygun bir durum ise, artık burada maliyet üzerine eklenecek bir kar marjından ve dolayısıyla TF’na konu bir işlemden bahsedilemez. Ancak bir masrafın birebir aktarımının uygun olmadığı ve üzerine bir kar marjı ilavesi gereken durumlarda aktarım maliyet+kar marjı uygulanarak yapılmalıdır.

 

Bağışlar:Transfer fiyatlandırması kapsamı dışında olduğundan formda gösterilmemelidir.

 

1.8. EK-2 Formunun  ‘’ V-ÖRTÜLÜ SERMAYE UYGULAMASINA İLİŞKİN BİLGİLER ‘’ Başlıklı Bölümünün Doldurulmasına Dair Bilgiler:

 

1 nolu TF Sirkülerinde yer alan düzenlemeler uyarınca, ortak veya ortakla ilişkili kişilerden alınan bir borç bulunması halinde, borcu veya krediyi kullanan tarafından örtülü sermaye şartlarının gerçekleşip gerçekleşmediğine bakılmaksızın V nolu tablonun doldurulması gerekmektedir.

 

Yukarıda yer alan II nolu tablo hem borç alan hem de borç veren yönünden bilgilerin girilmesini gerektirmekte iken V nolu tablo sadece borç alan açısından doldurulmak durumundadır. Borcu veren şirket bu tabloyu doldurmayacaktır.

 

Transfer fiyatlandırmasına ilişkin işlemlere ait II nolu tablodaki “Mali İşlemler” bölümünde; hem ilişkili kişilerden alınan borçların (üç kat özsermaye sınırının altında olan borçlanmalar da dahil olmak üzere) ve hem de ilişkili kişilere verilen borçların bakiye ve faiz bilgileri belirtilmek durumundadır.

 

Aktif Toplamı:Kurumun hesap dönemi başında çıkartılmış olan bilânçosunda yer alan bilgilere göre doldurulacaktır.

 

Toplam Borçlar:Kurumun hesap dönemi başında çıkartılmış olan bilânçosunda yer alan bilgilere göre doldurulacaktır.

 

Öz Sermaye Tutarı:Kurumun öz sermayesi bu tabloda yer alan Aktif Toplamı ve Toplam Borçlar dikkate alınarak, 1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin "12.1.5" bölümünde yapılan açıklamalar çerçevesinde hesaplanacaktır.

 

Toplam Faiz Giderleri:Ortak veya ortakla ilişkili kişilerden temin edilen borç nedeniyle hesap dönemi içinde gerçekleşen ve maliyetlere veya faaliyet giderlerine intikal etmiş olan faiz giderlerinin toplamı yazılacaktır.

 

Toplam Kur Farkı Giderleri:Ortak veya ortakla ilişkili kişilerden temin edilen borç nedeniyle hesap dönemi içinde gerçekleşen ve maliyetlere veya faaliyet giderlerine intikal etmiş olan kur farkı giderlerinin toplamı yazılacaktır.

 

Ortak veya Ortakla İlişkili Kişilerden Temin Edilen Borçların En Yüksek Olduğu Tarihteki Toplam Tutarı:İlgili hesap döneminde ortak veya ortakla ilişkili kişilerden temin edilen borçların en yüksek olduğu tarihteki toplam tutarı yazılacaktır.

 

Yabancı para cinsinden borçların en yüksek olduğu tarihteki değerin tespitinde borcun alış tarihindeki kur esas alınacak, bundan sonra meydana gelen kur artışları dikkate alınmayacaktır. Ancak, cari yıldan önce (örneğin 2013 yılı öncesinden) devreden yabancı para cinsinden borçlarda bilanço günündeki kur esas alınacaktır.

 

Örtülü sermaye uygulamasına ilişkin bilgiler tablosuna ilişkin özellikli durumlar:

 

Borcun niteliği:Yukarıda belirtildiği üzere, ilgili hesap döneminde ortak veya ortakla ilişkili kişilerden temin edilen borçların en yüksek olduğu tarihteki toplam tutarın tabloya yazılması gereklidir. Söz konusu borç kavramından sadece finansal borçların kastedildiği düşünülse de, KVK’nun 1 seri nolu Genel Tebliği’nin 12.1.6’ncı bölümünde yer alan açıklama uyarınca belli koşullar altında ticari borçlar da kapsama dahildir. Şöyle ki, piyasa koşulları ve ticari teamüllere göre yapılan vadeli mal ve hizmet alımları ile ilgili olarak ortaya çıkan borçlanmalarda, vade farkı tutarları ayrıca hesaplanmış olsa da bu borç tutarları örtülü sermayenin varlığının tespitinde dikkate alınmayacaktır. Söz konusu süreleri aşan vadeli alımlar nedeniyle ortaya çıkan borçlar örtülü sermayenin varlığının tespitinde dikkate alınacak; bu şekilde hesaplanan örtülü sermaye tutarına isabet eden vade farkları tespit edilerek örtülü sermaye üzerinden ödenen faiz olarak kabul edilecektir.

 

Tebliğdeki bu belirleme çerçevesinde, ortak veya ortakla ilişkili kişilerden temin edilen borçların ticari nitelikte olması halinde de örtülü sermaye kapsamına giren niteliğe bürünmesi halinde tabloya yazılması gerektiği anlaşılmaktadır.

 

Faiz ödenmemesi hali:Ortak veya ortakla ilişkili kişilerden alınan borç için faiz ödenmemiş olduğunda, eğer bu borç yabancı para cinsinden ise kur farkı gideri oluşabileceğinden hem borç tutarı ve hem de kur farkı gideri tabloda yer almalıdır. Bunun dışında TL ile yapılan ve hiç faiz ödenmeyen borçların tabloda belirtilmesi gerekli görünmemektedir. Bununla birlikte ortaklardan veya ortakla ilişkili kişilerden alınmış tüm borçların, üzerinden hiç faiz ödenmemiş olsa bile, tabloda belirtilmesi yönünde görüşler bulunmaktadır.  (Diğer taraftan, kurumların kullanmış oldukları borçların örtülü sermaye olarak değerlendirilmiş olması halinde, TL’nin değer kazanması sonucu oluşacak kur farkı gelirleri, söz konusu borcun örtülü yoldan konulmuş bir sermaye olarak kabul edilmesi nedeniyle, kurum kazancın tespitinde gelir olarak dikkate alınması mümkün değildir.)

 

Özsermayenin negatif olması:Özsermayenin negatif olması halinde elektronik ortamda eksi kullanılamadğından sıfır olarak gösterim yapılabilir.

 

Mal ve hizmet teslimlerine ilişkin avanslar:Yukarıda değinilen 1 seri nolu KVK Genel Tebliği’nin 12.1.6’ncı bölümündeki diğer bir açıklama avanslara ilişkin olup, alınan avansların da borç olarak değerlendirileceği ve örtülü sermaye hesaplamasında dikkate alınacağı belirtilmektedir. Tebliğe göre, gelecekte yapılacak bazı mal ve hizmet teslimleri karşılığında peşin alınan ya da verilen değerleri ifade eden avanslar, sipariş yöntemi ile mal alan işletmenin, sipariş ettikleri iktisadi değerlerin üretiminde üretici işletmeye finansman imkanı sağlamak amacıyla verilebileceği gibi, satış fiyatını düşük tutmak veya satış garantisi sağlamak amacıyla da verilebilmektedir. Avanslar hangi amaçla verilirse verilsin işletmeye finansman imkanı sağladığı açıktır. Dolayısıyla, alınan avanslar da işletme bakımından alınan borç olarak değerlendirilecek ve örtülü sermaye hesaplamasında dikkate alınacaktır. Ancak, inşaat işlerinde yapılan iş kısmı ile orantılı olarak hesaplanıp ödenen istihkak bedellerinin avans olarak kabul edilip örtülü sermayenin hesabında borç unsuru olarak dikkate alınması söz konusu değildir.

 

 

Ortaklar veya ortaklarla ilişkili kişilerden mal ve/veya hizmet alımları nedeniyle ortaya çıkan ticari borçlar: 1 nolu KVK Genel Tebliği’nin 12.1.6. bölümünde; “Piyasa koşulları ve ticari teamüllere göre yapılan vadeli mal ve hizmet alımları ile ilgili olarak ortaya çıkan borçlanmalarda, vade farkı tutarları ayrıca hesaplanmış olsa da bu borç tutarları örtülü sermayenin varlığının tespitinde dikkate alınmayacaktır. Söz konusu süreleri aşan vadeli alımlar nedeniyle ortaya çıkan borçlar örtülü sermayenin varlığının tespitinde dikkate alınacak; bu şekilde hesaplanan örtülü sermaye tutarına isabet eden vade farkları tespit edilerek örtülü sermaye üzerinden ödenen faiz olarak kabul edilecektir.” açıklaması yapılmıştır.

 

Buna göre piyasadaki ticari teamüllere uygun olan ticari borçlar örtülü sermaye kapsamında değildir. Ancak, “ticari teamüllere uygun olma” kavramı kesin ve objektif kıstaslarla tanımlanmış değildir. 1 nolu Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkındaki Sirkülerin Bmlüm 7’de “Ortak veya ortakla ilişkili kişilerden temin edilen borçların en yüksek olduğu tarihteki toplam tutarı” satırının doldurulması ile ilgili olarak yapılan açıklamada bu satıra ilgili hesap döneminde ortak veya ortakla ilişkili kişilerden temin edilen borçların en yüksek olduğu tarihteki toplam tutarının yazılacağı belirtilmiştir.

 

Bu belirlemeden hareketle, ortak ve ya ortakla ilişkili kişilerden temin edilen ticari veya mali tüm borçların tabloya dahil edileceği yorumuna gidilmek istende de, esas olarak her şirketin yukarıda belirtilen ticari teamül kapsamında kendi değerlendirmesini yaparak teamüle uygun olmama halinde tabloya değer girmesi daha uygun görünmektedir.

 

2.Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporu (Ek-3)

 

Yıllık TFR’nun içeriğine dair düzenlemeler 18.11.2007 tarih ve 26704 sayılı RG’de yayınlanan TF Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hk 1 Seri Nolu Genel Tebliğ ile yapılmıştır.

 

2.1.Yıllık TFR’nun hazırlanmasına ilişkin mükellefiyet durumu:

 

Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı’na kayıtlı kurumlar vergisi mükellefleri:

 

01.01.2007’den itibaren bir hesap döneminde tüm ilişkili kişilerle yaptıkları yurt içi ve yurt dışı işlemlerine ve 01.01.2008’den itibaren serbest bölgelerdeki mükellefler ile olan yurt içi işlemlerine ilişkin olarak Yıllık TFR hazırlamak zorundadırlar.

 

Diğer Vergi Dairelerinin kurumlar vergisi mükellefleri:

 

01.01.2007’den itibaren bir hesap döneminde tüm ilişkili kişilerle yaptıkları yurt dışı işlemlerine ve 01.01.2008’den itibaren serbest bölgelerdeki mükellefler ile olan yurt içi işlemlerine ilişkin olarak Yıllık TFR hazırlamak zorundadırlar.

 

Serbest Bölgelerde faaliyette bulunan kurumlar vergisi mükellefleri:

 

01.01.2008’den itibaren bir hesap döneminde ilişkili kişilerle yaptıkları yurt içi işlemlerine ilişkin olarak Yıllık TFR hazırlamak zorundadırlar.

 

Yıllık TFR Hazırlamak Zorunda Olmayan Mükellefler:

 

-Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı’na kayıtlı mükellefler hariç, Kurumlar vergisi mükelleflerinin ilişkili kişilerle yaptıkları yurt içi işlemlerine,

 

-Serbest bölgelerde faaliyette bulunan kurumlar vergisi mükelleflerinin ilişkili kişilerle yaptıkları yurt dışı işlemlerine,

 

-Gelir vergisi mükelleflerinin ilişkili kişilerle yaptıkları yurt içi ve yurt dışı işlemlerine

 

ilişkin olarak Yıllık TFR hazırlanmayacaktır.

 

Ancak, rapor hazırlama zorunluluğu bulunmayan bu mükelleflerin, 1 seri numaralı Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Genel Tebliğde belirtilen bilgi ve belgeleri, istenmesi durumunda İdare’ye veya vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlara ibraz etmeleri gerekmektedir.

 

2.2.Yıllık TFR’nda Bulunması Zorunlu Bilgiler:

 

Yıllık TFR;

 

-Genel Bilgiler,

-İlişkili Kişiler Hakkındaki Bilgiler,

-İlişkili Kişiler Arasındaki İşlemin Ayrıntılarına İlişkin Bilgiler,

-Transfer Fiyatlandırması Analizlerine İlişkin Bilgiler,

-Sonuç

 

bölümlerinden oluşacak şekilde hazırlanacaktır. Ayrıca raporda içeriği belirtilen belgelerin yer aldığı “Ekler” başlıklı kısım da rapor kapsamında değerlendirilecektir.

 

Genel Bilgiler

 

Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporunun “Giriş Bölümünde” raporu hazırlayan mükellefe ilişkin genel bilgilere yer verilecektir.

 

Bu genel bilgiler; raporun amacı ve kapsamı, şirket hakkında genel bilgiler, şirketin tarihçesi, ortaklık yapısı, işyerleri, yönetim ve personel yapısı, faaliyet alanı, ekonomik koşullar, pazar koşulları, sektör analizi ve iş stratejileri vb. bilgilerinden oluşmaktadır. Örneğin, mükellefin hangi faaliyetleri gerçekleştirdiği (üretici, servis sağlayıcı, distribütör gibi), hangi pazar ya da pazarlarda faaliyet gösterdiği hususlarına ayrıntılı olarak bu bölümde yer verilmelidir.

 

Diğer yandan, yine bu bölümde mükellefin faaliyet gösterdiği sektöre ve sektördeki ekonomik koşullara ilişkin detaylı analizlere ve ilişkili kişilerle yaptığı işlemlerle ilgili olarak varsa iş stratejilerine de yer verilmelidir.

 

İlişkili Kişiler Hakkındaki Bilgiler:

 

Genel bilgiler bölümü işlemin taraflarından biri olan ve raporu düzenleyen mükellefe ait bilgilerden oluşurken, raporun ikinci bölümünde işlemin diğer tarafındaki ilişkili kişilere ait bilgilere yer verilecektir.

Bu bölümde; ilişkili kişilerin vergi kimlik numaraları, adresleri, telefon numaraları vb. ile işletme yapıları, üretim ya da hizmet süreç ve yöntemleri, faaliyet alanları, pazar koşulları, faaliyet gösterdikleri sektördeki ekonomik koşullar ve yasal düzenlemeler gibi ilişkili kişilere ilişkin ayrıntılı bilgilere yer verilecektir.

 

İlişkili Kişiler Arasındaki İşlemlerin Ayrıntılarına İlişkin Bilgiler:

 

İlişkili kişiler arasındaki bütün işlemlere ve sözleşmelere ait ayrıntılı bilgiler bu bölümde yer alacaktır. Öncelikle işlemler hakkında genel bilgilere yer verildikten sonra, işlemin türüne göre ilişkili kişilerle yapılan işlemlerin detaylarına ve karşılaştırılabilirlik analizine yer verilmelidir.

 

Bu bölümde, karşılaştırılabilirlik analizinin en önemli unsurlarından biri olan işlev analizine diğer bir ifadeyle, gerçekleştirilen işlevlerin, üstlenilen risklerin ve sahip olunan maddi ve gayri maddi varlıkların ilişkili kişiler arasında nasıl dağıtıldığı, işlemin taraflarının hangi işlevleri gerçekleştirdiği, hangi riskleri üstlendiği hususlarına ve karşılaştırılabilirliği etkileyebilecek diğer unsurlara (mal veya hizmetlerin nitelikleri, ekonomik koşullar, sözleşme koşulları gibi) yer verilecektir.

 

Genel olarak bir işletmenin işlevleri; imalat, satın alma, dağıtım, satış ve pazarlama, reklam ve promosyon faaliyetleri, muhasebe, vergi ve finans hizmetleri, kalite kontrol, sipariş, depolama, paketleme, taşımacılık, araştırma ve geliştirme, bilgi teknolojileri, fiyatlandırma, genel yönetim, faturalama ve tahsilât vb. olarak sıralanabilir. Ancak, işlemlerin türüne göre ilişkili kişiler arasındaki gerçekleştirilen işlevlerin sayısı değişiklik gösterebilecektir. Üstlenilen riskler ise; fiyat riski, envanter riski, kredi riski, döviz kuru riski, pazar riski, ülke riski, garanti riski, arz riski, çevre riski gibi çok sayıda riskten oluşabilecektir.

 

Mükellefin sahip olduğu varlıklar ise maddi ve gayri maddi varlıklardan oluşmaktadır. Maddi varlıklara fabrika binası, depo ya da makineler gibi unsurlar örnek oluştururken; yazılım, pazarlama faaliyetleri, marka değeri, know-how, lisans anlaşması gibi varlıklar da gayri maddi varlıkları ifade etmektedir.

 

Dolayısıyla, raporda ilişkili kişilerce kullanılan varlıkların ne olduğu ve işleme olan katkılarına ilişkin detaylara yer verilmelidir.

 

Transfer Fiyatlandırması Analizlerine İlişkin Bilgiler

 

Raporun bu bölümünde; karşılaştırılabilirlik analizine ilişkin ayrıntılar ve karşılaştırılabilir işlemlerin seçiminde kullanılan kıstaslar, karşılaştırılabilirliğin tespitinde düzeltme yapılmış ise buna ilişkin ayrıntılı bilgiler, kullanılan transfer fiyatlandırması yönteminin diğer yöntemlerle karşılaştırılarak o yöntemin kullanılma gerekçeleri ile seçilen yöntemin en uygun yöntem olduğuna ilişkin bilgi, belge ve hesaplamalar, emsallere uygun fiyat veya bedelin saptanmasında kullanılan hesaplamalara ilişkin ayrıntılı bilgiler ve emsal fiyat aralığı tespit edilmiş ise bu aralığa ilişkin hesaplamaları içeren ayrıntılı bilgiler yer alacaktır.

 

Emsal aramaya ilişkin süreç ve elde edilen sonuçlar ile bulunan sonuçların işlemlere uygulanması yine bu bölümde değerlendirilerek, önceki bölümde detaylı olarak yapılan karşılaştırılabilirlik analizi kapsamında emsal arama süreci gerçekleştirilmelidir.

 

Sonuç

 

Bu bölümde, rapor kapsamında gerçekleştirilen işlemlerde, “transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı” hakkındaki mevzuat hükümleri uyarınca işlemin mahiyetine uygun yöntemlerin kullanıldığı; ayrıca, söz konusu işlemlerde uygulanan fiyatların aralarında ilişkili kişi tanımına uygun herhangi bir bağ ya da ilişki olmayan kişi ve kurumların işlemin gerçekleştiği andaki koşullar altında belirledikleri fiyatlara uygun olup olmadığının tespitine yönelik emsal arama çalışmalarının yapıldığı raporun önceki bölümlerine atıfta bulunarak açıklanacaktır. Diğer taraftan, “Sonuç Bölümü”nde önceki bölümlerde yapılan analizler çerçevesinde işlemlerin bir özetine tablo halinde yer verilecektir.

 

Ekler

 

Bu bölümde raporun önceki bölümlerinde belirtilen bilgi ve belgeler ile işlemin niteliğine göre ilgili mükellef tarafından hazırlanması gereken bilgi ve belgelere yer verilecektir. Örneğin, ilişkili kişi ile gerçekleştirilen işlemler düzenlenen bir sözleşmeye dayalı olarak ortaya konmuş ise bu durumda söz konusu sözleşmenin bir örneğinin raporun ekinde yer alması gerekecektir.