Yazdır
08-04-2014
Tüzel kişiliği kaldırılan il özel idarelerinin bulunduğu illerde, model yılı 1990 ve daha eski olan taşıtların teslimine yönelik açıklamalara yer verilen Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 44) (8 Nisan 2014 Tarihli ve 28966 Sayılı Resmî Gazete)

 

 

18/2/2009 tarihli ve 5838 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun1 Geçici 2 nci maddesinin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar 362 ve 413 Seri No.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliğlerinde açıklanmıştır.

6447 sayılı Kanunla4 değişik 12/11/2012 tarihli ve 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun5 1 inci maddesinin beşinci fıkrası ile Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Ordu, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Van, Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya, Samsun, İstanbul ve Kocaeli İl Özel İdarelerinin tüzel kişiliği 30/3/2014 tarihi itibarıyla kaldırılmıştır.

Bu kapsamda, tüzel kişiliği kaldırılan il özel idarelerinin bulunduğu illerde, model yılı 1990 ve daha eski olan taşıtların 5838 sayılı Kanunun Geçici 2 nci maddesinin birinci fıkrası kapsamında teslimi bu Tebliğin konusunu oluşturmaktadır.

1. Yasal Düzenleme

6360 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasında, mevzuatla il özel idarelerine yapılan atıflar bu Kanun kapsamında tüzel kişiliği kaldırılan il özel idareleri için ilgisine göre bakanlıklara, bakanlıkların bağlı veya ilgili kuruluşları ile bunların taşra teşkilatına, Hazineye, valiliklere, büyükşehir belediyelerine ve bağlı kuruluşlarına veya ilçe belediyelerine yapılmış sayılacağı, tüzel kişiliği kaldırılan il özel idarelerine 22/2/2005 tarihli ve 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu6 ve diğer mevzuatla verilmiş olan yetki, görev ve sorumlulukların ilgisine göre bu kurum ve kuruluşlar tarafından kullanılacağı ve yerine getirileceği hüküm altına alınmıştır.

2. Büyükşehir Belediyelerinin Bulunduğu İllerde Model Yılı 1990 ve Daha Eski Olan Taşıtlara İlişkin Yapılacak İşlemler

İlgili trafik sicilinde adlarına model yılı 1990 ve daha eski taşıt kayıt ve tescilli bulunan gerçek ve tüzel kişilerin, 36 Seri No.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliğinde yapılan açıklamalar doğrultusunda, taşıtlarını en geç 31/12/2014 tarihine kadar büyükşehir belediyelerinden herhangi birine teslim ederek, Karayolları Trafik Yönetmeliği7 hükümlerine uygun olarak taşıtlarını hurdaya çıkarmak suretiyle kayıt ve tescillerini sildirmeleri halinde, tescil kayıtları silinen taşıtlarına ilişkin olarak 31/12/2014 tarihine kadar tahakkuk etmiş ve ödenmemiş olan motorlu taşıtlar vergisi ile gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve 28/2/2009 tarihine kadar tescil plakasına kesilen idari para cezaları terkin edilir.

36 Seri No.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliğinde il özel idareleri için yapılan atıflar, tüzel kişiliği kaldırılan il özel idarelerinin bulunduğu illerdeki büyükşehir belediyelerine de yapılmış sayılır.

Bu kapsamda, ilgili büyükşehir belediyeleri il özel idarelerinin sahip oldukları haklara ve tabi oldukları yükümlülüklere sahiptir.

3. Diğer Hususlar

Bu Tebliğ ile 36 Seri No.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliğin ekinde yer alan EK:1, EK:4, EK:5, EK:6 ve EK:8 ekteki şekilde değiştirilmiştir.

Tebliğ olunur.

 

----------

1 28/2/2009 tarihli ve 27155 sayılı mükerrer Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.

2 7/9/2010 tarihli ve 27695 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.

3 4/8/2012 tarihli ve 28374 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.

4 22/3/2013 tarihli ve 28595 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.

5 6/12/2012 tarihli ve 28489 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.

6 4/3/2005 tarihli ve 25745 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.

7 18/7/1997 tarihli ve 23053 sayılı mükerrer Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.

 

 

İL ÖZEL İDARELERİNE / BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİNE TESLİM EDİLECEK TAŞITLAR İÇİN

EK:1

 

 

.................... TRAFİK TESCİL ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜNE/BÜRO AMİRLİĞİNE

 

 

...........................Trafik Tescil Şube Müdürlüğünde/Büro Amirliğinde ..........................plaka numaralı ve adıma/……………….....………. adına tescilli bulunan taşıtı, 5838 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun Geçici 2 nci maddesi hükmüne göre, Karayolları Trafik Yönetmeliği hükümleri gereğince kayıt ve tescilinin silinerek 31/12/2014 tarihine kadar hurdaya çıkarılması şartıyla,  …….......................... İl Özel İdaresine / Büyükşehir Belediyesine teslim etmek istiyorum.

 

Taşıt üzerinde 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göretatbik edilmiş olan hacizler dışında, üçüncü şahıslar tarafından konulmuş bulunan mülkiyeti muhafaza, rehin, haciz ve benzeri şerhlerin bulunmadığına dair bir yazının verilmesini arz ederim.        .../…./20…..

 

 

 

           

Ad – Soyad (Unvan)

İmza

 

 

 

VERGİ KİMLİK NO:....................

T.C. KİMLİK NO    :…………….

 

ADRES VE TELEFON:

…………………………………

…………………………………

 

 

EK : Noter Satış Senedi Örneği/ Kamu Kurum ve Kuruluşlarından Satın Aldığını Gösterir Belgenin Örneği(Motorlu taşıtını 28/2/2009 tarihinden önce noter satış senediyle veya kamu kurum ve kuruluşlarından satın alan, ancak kendi adına kayıt ve tescil ettirmemiş olan mükellefler, noter satış senetlerinin veya kamu kurum ve kuruluşundan satın aldığını gösterir belgenin bir örneğini dilekçelerine ekleyeceklerdir.)


                                                                                                                                       

“EK: 4

 

 

................ İL ÖZEL İDARE MÜDÜRLÜĞÜNE / BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE

 

 

........................Trafik Tescil Şube Müdürlüğünde/Büro Amirliğinde .........................plaka numaralı ve adıma/………………...………. adına tescilli bulunan taşıtı, 5838 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun Geçici 2 nci maddesi hükmüne göre, Karayolları Trafik Yönetmeliği hükümleri gereğince kayıt ve tescilinin silinerek 31/12/2014 tarihine kadar hurdaya çıkarılması şartıyla, müdürlüğünüze / belediyenize bedelsiz olarak teslim etmek istiyorum.

İstenilen belgeler ilişiktedir.

Gereğinin yapılmasını arz ederim …./…/20..

 

 

 

Ad – Soyad (Unvan)

İmza

 

 

 

VERGİ KİMLİK NO:....................

T.C. KİMLİK NO    :…………….

 

ADRES VE TELEFON:

…………………………………

…………………………………

 

EKLER:

1- Trafik Tescil Kuruluşundan Alınan Yazı(Ek:3)

2- Noter Satış Senedi Örneği/ Kamu Kurum ve Kuruluşlarından Satın Aldığını Gösterir Belgenin Örneği(Motorlu taşıtını 28/2/2009 tarihinden önce noter satış senediyle veya kamu kurum ve kuruluşlarından satın alan, ancak kendi adına kayıt ve tescil ettirmemiş olan mükellefler, noter satış senetlerinin veya kamu kurum ve kuruluşundan satın aldığını gösterir belgenin bir örneğini dilekçelerine ekleyeceklerdir.)

3- Taşıta ait “Motorlu Araç Trafik Belgesi” ile “Motorlu Araç Tescil Belgesi”nin örneği.

                                                                                                                                

TAŞITI KENDİ ADINA TESCİLLİ OLAN MÜKELLEFLER İÇİN

EK: 5

 

 

.................... TRAFİK TESCİL ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜNE

 


            ............................... Trafik Tescil Şube Müdürlüğünde/Büro Amirliğinde ......................... plaka numarası ile adıma tescilli bulunan ve ……………………. İl Özel İdare Müdürlüğüne / Büyükşehir Belediyesine bedelsiz olarak teslim ettiğimtaşıtımı, 5838 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun Geçici 2 nci maddesi hükmüne göre Karayolları Trafik Yönetmeliği hükümlerine göre hurdaya çıkarmak istiyorum.

Gereğinin yapılmasını arz ederim.     .../…./20..

 

 

 

Ad – Soyad (Unvan)

İmza

 

 

 

VERGİ KİMLİK NO:....................

T.C. KİMLİK NO    :…………….

 

ADRES VE TELEFON:

…………………………………

…………………………………

 

 

 

 

EKLER:

1-      Taşıta ait “Motorlu Araç Trafik Belgesi” ile “Motorlu Araç Tescil Belgesi"

2-      Taşıt Teslim Tutanağının bir örneği

3-      3 suret “Araç Trafik Tescil Müracaat ve İşlem Formu”

4-      Taşıtın plakaları

 

 

 


TAŞITI KENDİ ADINA TESCİLLİ OLMAYAN MÜKELLEFLER İÇİN

EK: 6

 

 

................ TRAFİK TESCİL ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜNE

 


            ................................ Trafik Tescil Şube Müdürlüğünde/Büro Amirliğinde ..................................... plaka numarası ile tescilli bulunan ve …………………….. Noterliğinin .../…/…. tarihli ve ……………….. yevmiye No.lu Noter Satış Senediyle/ …………………..………………………’den (Kamu Kurum ve Kuruluşu) iktisap ettiğim ve .................................. İl Özel İdare Müdürlüğüne / Büyükşehir Belediyesine bedelsiz olarak teslim ettiğim taşıtımı, 5838 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında KanununGeçici 2 nci maddesi çerçevesinde, Karayolları Trafik Yönetmeliği hükümleri gereğince kayıt ve tescilinin adıma yapılarak hurdaya çıkarılmasını istiyorum.

Gereğinin yapılmasını arz ederim.     .../…./20..

 

 

Ad – Soyad (Unvan)

İmza

 

 

 

VERGİ KİMLİK NO:....................

T.C. KİMLİK NO    :…………….

 

ADRES VE TELEFON:

…………………………………

…………………………………

 

EKLER:

1-      Noter Satış Senedi/Kamu Kurum ve Kuruluşlarından Satın Aldığını Gösterir             Belge

2-      Taşıta ait “Motorlu Araç Trafik Belgesi” ile “Motorlu Araç Tescil Belgesi"

3-      Taşıt Teslim Tutanağının bir örneği

4-      3 suret “Araç Trafik Tescil Müracaat ve İşlem Formu”

5-      Taşıtın plakaları

 

 

 

 

EK: 8

TAŞIT TESLİM TUTANAĞI

I – TAŞITINI TESLİM EDEN MÜKELLEF BİLGİLERİ

VERGİ KİMLİK NUMARASI

 

T.C. KİMLİK NUMARASI

 

ADI-SOYADI (UNVANI)

ADRES VE TELEFON

 

II - TAŞIT  BİLGİLERİ

PLAKA NO

 

MARKASI

 

MODELİ

 

CİNSİ

 

TİPİ

 

MOTOR NO

 

ŞASİ NO

 

MOTORLU ARAÇ TRAFİK BELGESİ SERİ NO

 

MOTORLU ARAÇ TESCİL BELGESİ SERİ NO

 

III – İL ÖZEL İDARE MÜDÜRLÜĞÜ / BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YETKİLİSİ BİLGİLERİ

ADI SOYADI

 

GÖREVİ

 

KURUM SİCİL NO

 

 

 

Yukarıda özellikleri belirtilen taşıt, 5838 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun Geçici 2 nci maddesi hükmü gereğince teslim alınmıştır.   .../…/20….

 

 

 

 

Teslim Eden

Teslim Alan

Adı-Soyadı Unvanı

Adı Soyadı

İmza/Kaşe

İmza/Mühür

  • Tutanak üç nüsha düzenlenecek, tutanağın iki nüshası, biri ilgili trafik tescil kurumuna verilmek üzere taşıtı teslim eden mükellefe verilecektir.
  • Tutanağın bir nüshası, taşıtı teslim alan il özel idaresinde / büyükşehir belediyesinde muhafaza edilecektir.