7186 Kanun’un 2’nci maddesi ile 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’na eklenen Geçici 90’ıncı madde ile;
31.12.2019 tarihine kadar yurt dışında bulunan varlıkların yurda getirilerek beyan edilmesi ve yurt içinde bulanan varlıkların belirli şartlarda beyan edilmesi ve hesaplanan %1 verginin ödenmesi halinde kayıt altına alınması, böylelikle vergi incelemesi ve tarhiyat dışı bırakılması imkanı getirilmişti.
İlgili Madde ye göre:
“
A- Yurtdışında Bulanan Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar İçin Madde Hükümlerinden Yararlanılmak İstenmesi Durumunda:
1- Gerçek ve tüzel kişilerin yurt dışında bulunan ve defter kayıtlarında yer almayan nakit ve nakit benzerlerini (altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını) 31/12/2019 tarihine kadar Türkiye’deki banka veya aracı kuruma bildirmeleri gerekmektedir.
2- Banka ve aracı kurumların, kendilerine bildirilen varlıklara ilişkin olarak %1 oranında hesapladıkları vergiyi, bildirimi izleyen ayın on beşinci günü akşamına kadar vergi sorumlusu sıfatıyla bir beyanname ile bağlı bulunduğu vergi dairesine beyan edip ödemesi gerekmektedir.
3- Bu maddenin yürürlüğe girmesinden önce nakit ve nakit benzerlerini Türkiye’ye getiren mükelleflerden, maddenin yürürlük tarihi itibarıyla kanuni defterlerde kayıtlı olan sermaye avanslarını Türkiye’ye getirilen varlıklardan karşılayanlar, söz konusu avansların kayıtlardan düşülmesi kaydıyla bu madde hükümlerinden yararlana bileceklerdir.
4- Vergi Usul Kanunu uyarınca defter tutan mükellefler, bu madde kapsamında Türkiye’ye getirilen varlıklarını, dönem kazancının tespitinde dikkate almaksızın işletmelerine dâhil edebilecekleri gibi aynı varlıkları vergiye tabi kazancın ve kurumlar için dağıtılabilir kazancın tespitinde dikkate almaksızın işletmelerinden çekebileceklerdir.
B-Türkiye’de Bulanan Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar İle Taşınmazlar İçin Madde Hükümlerinden Yararlanılmak İstenmesi Durumunda
1- Gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince sahip olunan ve Türkiye’de bulunan ancak kanuni defter kayıtlarında yer almayan nakit ve nakit benzerlerini (altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını) ile taşınmazlar, 31/12/2019 tarihine kadar vergi dairelerine beyan edilmesi gerekmektedir.
2- Beyan edilen söz konusu varlıklar, 31/12/2019 tarihine kadar, dönem kazancının tespitinde dikkate alınmaksızın kanuni defterlere kaydedilmesi gerekmektedir.
3- Söz konusu varlıklar vergiye tabi kazancın ve kurumlar için dağıtılabilir kazancın tespitinde dikkate alınmaksızın işletmeden çekilmesi mümkündür.
4- Bu kapsamda beyan edilen taşınmazların ayni sermaye olarak konulmak suretiyle işletme kayıtlarına alınması hâlinde, sermaye artırım kararının beyan tarihi itibarıyla alınmış olması ve söz konusu kararın beyan tarihini izleyen onuncu ayın sonuna kadar ticaret siciline tescil edilmesi kaydıyla, bu madde hükümlerinden faydalanılabilecektir.
5- Vergi dairelerine beyan edilen varlıkların değeri üzerinden %1 oranında vergi tarh edilip ve bu vergi, tarhiyatın yapıldığı ayı izleyen ayın sonuna kadar ödenmesi gerekmektedir.
Ayrıca;
Gelir Vergisi Kanunu Geçici 90’ıncı madde kapsamında ödenen vergiler, hiçbir suretle gider yazılması ve başka bir vergiden mahsup edilmesi mümkün değildir. Türkiye’ye getirilen veya kanuni defterlere kaydedilen varlıkların elden çıkarılmasından doğan zararların, gelir veya kurumlar vergisi uygulaması bakımından gider veya indirim olarak kabul edilmesi mümkün bulunmamaktadır.
İlgili madde kapsamında bildirilen veya beyan edilen varlıklar nedeniyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacaktır. Ancak bu hükümden faydalanılabilmesi için bildirilen veya beyan edilen tutarlara ilişkin tarh edilen verginin vadesinde ödenmesi ve birinci fıkra uyarınca bildirilen varlıkların, bildirimin yapıldığı tarihten itibaren üç ay içinde Türkiye’ye getirilmesi veya Türkiye’deki banka ya da aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi şarttır.”