Yazdır
29-05-2020
Vergiye Uyumlu Mükelleflere Vergi İndiriminden Yararlanılmasına İlişkin Açıklamaları İçeren Gelir Vergisi Genel Tebliğ Yayınlandı

 

27  Mayıs Çarşamba günü Resmi Gazetede yayımlanan tebliğ ile 23.12.2017 tarihli ve 30279 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 301 seri no’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nin “2. Yasal düzenleme”  ve 4. Vergi indiriminden yararlanma şartları”  başlıklı bölümlerinde değişikliğe gidilmiştir.

 

İlgili Tebliğde yapılan değişiklikleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz.

 

  • Daha önce yer alan düzenlemede vergi indiriminden faydalanabilmek için indirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ve bu yıldan önceki iki yıla ilişkin vergi beyannamelerinin kanuni süresinde verilmiş ve bu beyannameler üzerinden tahakkuk eden vergilerin de kanuni süresinde ödenmiş olması şartı aranmaktaydı. Yapılan yeni düzenleme ile indirimin hesaplanacağı beyannameler üzerinden tahakkuk eden vergilerin de kanuni süresinde ödenmiş olması şartı, indirimin hesaplanacağı beyannamenin verildiği tarih itibariyle ilgili vergilerin ödenmiş olması şeklinde değiştirilmiştir.

 

  • İlgili tebliğ ile VUK 121 maddede geçen “vergi beyannameleri” ifadesinden ne anlaşılması gerektiğine ilişkin açıklama getirilmiştir. İlgili açıklamaya göre kanunda yer alan “vergi beyannameleri” ifadesinden ne anlaşılması gereken: indirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ve bu yıldan önceki iki yıla ilişkin yıllık gelir vergisi ve kurumlar vergisi  beyannameleri, geçici vergi beyannameleri, muhtasar, muhtasar ve prim hizmet beyannameleri ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı vergi dairelerine verilmesi gereken katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi beyannameleri olarak ifade edilmiştir.

 

  • İndirimin hesaplanacağı beyannamenin verildiği tarih itibarıyla, yukarıda bahsi geçen vergi beyannameleri üzerine tahakkuk eden vergilerin ödenmiş olması şartından kastın vergi aslı (vergi cezaları ile fer’i alacaklar dâhil) 1.000 Türk lirasının üzerinde vadesi geçmiş borcunun bulunmaması olduğu ayrıca Ödemenin, ilgili mevzuatı gereği istenilen bilgi ve belgelerin tam ve eksiksiz olarak ibraz edilmiş olması koşuluyla, vergi kanunları gereği doğan iade alacaklarından mahsuben yapılmış olması ve indirimden yararlanıldıktan sonra söz konusu iade alacağı tutarının mahsuben ödemesi talep edilen vergi borcu tutarının altına düşmesi hâlinde, eksik ödenmiş duruma gelen vergilerin mahsuben ödenmek istenilen tutarın %10’unu aşmaması kaydıyla, eksik ödenmiş vergiler dolayısıyla veya vergi kanunları gereğince, tecil edilerek belirlenen şartların gerçekleşmesine bağlı olarak terkin edilecek vergilerin, şartların sağlanamaması hâlinde kanunlarında belirlenen tecil süresinin sonunu takip eden onbeşinci günün bitimine kadar ödenmesi şartıyla, bu şart ihlal edilmiş sayılmayacağı ifade edilmiştir.

 

 

Resmi gazeteye ulaşmak için tıklayınız.