Yazdır
02-06-2014
Yevmiye Defterlerinin Kapanış Onayının Haziran Ayı Sonuna Kadar Yapılması Gereklidir
 
 
TTK (Türk Ticaret Kanunu) Yönünden Uygulama:
 
6102 sayılı TTK'nın 64 üncü maddesine göre; Yevmiye Defteri'nin kapanış onayının Haziran ayının sonuna kadar yapılması gerekmektedir. 
 
 
Konuya ilişkin olarak RG: 06.06.2013-28669'de yayayınlanan GTB'nin Ticari Defterlere İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Md.15/1-a gereğince;  ''Yevmiye defterinin, izleyen hesap döneminin altıncı ayının sonuna kadar notere ibraz edilip son kaydın altına noterce “Görülmüştür” ibaresi yazılarak mühür ve imza ile onaylanması zorunludur."
 
 
Buna bağlamda, bilanço esasına göre defter tutan Gelir Vergisi mükelleflerinin , Kurumlar Vergisi mükelleflerinin, Dernek ve Vakıfların iktisadi işletmelerinin ve Kooperatiflerin 2013 takvim yılında tuttukları Yevmiye Defteri'nin kapanış onayının 30.06..2014 tarihine kadar yapılması gerekmektedir. 
 
Tespiti halinde 30 Haziran’a kadar yevmiye defterini kapatmayan tacirlere, TTK Md.562/1-c uyarınca 2014 yılı için 4 bin 481 lira idari para cezası uygulanacaktır. 
 
Diğer taraftan elektronik defter uygulamasında TTK Md.64/3 uyarınca, yevmiye defterinin kapanış kaydına gerek bulunmamaktadır. Konuya ilişkin Ticari Deftere İlişkin Tebliğ'e (RG: 19.12.2012) göre; elektronik ortamda tutulacak defterler ile ilgili 13/12/2011 tarihli ve 28141 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 1 Sıra Numaralı Elektronik Defter Genel Tebliği hükümleri uygulanacaktır. Elektronik Defter Genel Tebliği Sıra No: 1'e (RG: 13.12.2012) göre ise elektronik defterlerin açılış ve kapanış onayları elektronik ortamda yapılacaktır. (Açılış Onayı: Hesap döneminin ilk ayına ilişkin olarak alınan elektronik defter beratını, Kapanış Onayı: Hesap döneminin son ayına ilişkin olarak alınan elektronik defter beratını ifade etmektedir). Diğer taraftan, mükellefler elektronik defter tutmaya başladıkları tarih itibarıyla eski defterlerine kapanış tasdiki yaptıracaklardır.
 
 
 
VUK (Vergi Usul Kanunu) Yönünden Uygulama:
 
Yevmiye defterinin kapanış onayı TTK'ya göre zorunludur, kapanışın yaptırılmamasının vergisel yönden bir müeyyidesi bulunmamaktadır.
 
 
 
HMK (Hukuk Muhakemeleri Kanunu) Yönünden Uygulama:
 
HMK Md.222/2 uyarınca; Ticari defterlerin, ticari davalarda delil olarak kabul edilebilmesi için, kanuna göre eksiksiz ve usulüne uygun olarak tutulmuş, açılış ve kapanış onayları yaptırılmış ve defter kayıtlarının birbirini doğrulamış olması şarttır.

HMK Md.222/4 uarınca; Açılış veya kapanış onayları bulunmayan ve içerdiği kayıtlar birbirini doğrulamayan ticari defter kayıtları, sahibi aleyhine delil olur.

HMK Md.222/5 uarınca; Taraflardan biri tacir olmasa dahi, tacir olan diğer tarafın ticari defterlerindeki kayıtları kabul edeceğini belirtir; ancak, karşı taraf defterlerini ibrazdan kaçınırsa, ibrazı talep eden taraf iddiasını ispat etmiş sayılır.